Informacja prasowa: Partnerstwo z Koalicją ATOM

Ostatnia aktualizacja: 10 listopada 2022 r.

Informacja prasowa: Partnerstwo z Koalicją ATOM

Możesz legalnie uzyskać dostęp do nowych leków, nawet jeśli nie zostały one zatwierdzone w Twoim kraju.

Dowiedz się więcej "

Amsterdam - Genewa

4 listopada 2022 r.

Amsterdamska platforma medyczna online Everyone.org oferuje niedrogie leki na raka dla pacjentów w najbiedniejszych krajach dzięki partnerstwu z koalicją ATOM w Genewie.

Everyone.org od lat udostępnia lekarzom i pacjentom niedostępne leki. W ubiegłym roku 2,5 mln osób z całego świata, w tym lekarze i pacjenci z USA, odwiedzili platformę w poszukiwaniu najnowszych leków. Robią to również lekarze i pacjenci z biednych krajów. Ale te leki są drogie. Koalicja Access To Oncology Medicine (ATOM), inicjatywa niektórych organizacji pacjentów, UICC i 4 największych firm farmaceutycznych, która została zaprezentowana w maju ubiegłego roku w Davos, ma na celu zmniejszenie zachorowalności na raka w 60 najbiedniejszych krajach, m.in. poprzez udostępnienie lepszych leków w bardziej przystępnych cenach. Koalicja ATOM, Unia Międzynarodowej Kontroli Raka (UICC) oraz Everyone.org podpisały współpracę we wrześniu 2022 roku.

"Na naszej platformie mamy ponad 1 mln odwiedzających z biednych krajów, którym obecnie nie możemy pomóc, ponieważ leki są dla nich zbyt drogie. Dzięki tej współpracy te osoby będą mogły znaleźć leki w dla nich przystępnych cenach. Razem z koalicjantami będziemy w stanie pomóc tym pacjentom." powiedział Sjaak Vink, który założył platformę Everyone.org po tym, jak stracił przyjaciela, który nie mógł uzyskać dostępu do leków, których potrzebował.

Udostępniając leki również za pośrednictwem platformy internetowej Everyone.org, koalicja ATOM ma nadzieję ułatwić i przyspieszyć zdobywanie wiedzy o lekach przeciwnowotworowych i ich dostępność dla lekarzy i pacjentów w najbiedniejszych krajach.

"Liczba chorych na raka w najbiedniejszych krajach eksplodowała w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Dzięki inicjatywie ATOM z firmami farmaceutycznymi i naszej współpracy z platformą internetową Everyone.org, mamy nadzieję przyczynić się do lepszych metod leczenia i zmniejszenia liczby osób umierających na raka o co najmniej 25%.", jak twierdzi dr Cary Adams, dyrektor UICC. Adams wiąże duże nadzieje ze współpracą w ramach koalicji ATOM.

Zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju ONZ na rok 2030 strony chcą, aby leki na raka były dostępne cenowo w 60 krajach o niskich dochodach, a ostatecznym celem jest znaczne zmniejszenie liczby zachorowań na raka w tych regionach. Pierwsze niedrogie leki będą dostępne w 6 krajach pilotażowych na początku 2023 roku.

O koalicji ATOM

ATOM to skrót od Access To Oncology Medicine, a inicjatywa ta skupia się na tzw. krajach o niskim i średnim dochodzie (LLMIC). Koalicja ATOM została zainicjowana w Davos 20 maja 2022 roku przez Unię Międzynarodowej Kontroli Raka (UICC), Fundację Access to Medicine, Fundację Max oraz firmy farmaceutyczne, między innymi Novartis, Roche, Sanofi i AstraZeneca. Tymczasem do inicjatywy, której celem jest ograniczenie i zmniejszenie zachorowań na raka w krajach słabiej rozwiniętych, dołączyły kolejne firmy farmaceutyczne.

Więcej informacji:

Strona internetowa:

Melissa Rendler-Garcia

[chroniona poczta elektroniczna]

O Everyone.org

Amsterdamska platforma internetowa Everyone.org od 7 lat legalnie i etycznie udostępnia niezatwierdzone lub niedostępne leki lekarzom i pacjentom w ponad 90 krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych. Ich misją jest stworzenie dostępu do leków dla wszystkich, bez względu na to kim jesteś i gdzie mieszkasz.

Więcej informacji:

Strona internetowa: